A tűzoltó is ember

A hazánkat sújtó természeti csapás komoly terhet rótt az ország összes tűzoltóságára is. A május szinte csak a kárelhárításokról szólt. A napi több ezres riasztás és megfeszített munka ellenére a tűzoltók jelentek meg először az árvíz sújtotta területeken – áll a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének közleményében, alább a folytatás.
A tűzoltóságok mindezt úgy tudták megoldani, hogy a szabadnapjaikról rendelték be az állományt, sőt, van olyan tűzoltóság az országban, ahol 24-24 órás váltásra kellett átállni a létszámhiány miatt. Azt sem kell elfelejteni, hogy az árvízi munkálatok előtt is folyamatosan szivattyúztak, fát vágtak, küzdöttek az elemekkel. Az árvíz közeledtével a tűzoltóságok úgy tudtak több száz tűzoltót a gátakra vezényelni, hogy a munkálatokra jelentkezők önként vállalták, hogy azonnal a veszélyeztetett területre sietnek! Nem kellett senkit paranccsal a gátakra utasítani, holott a jogszabályok ezt megengednék.
Tették mindezt úgy, hogy sem a felszerelésük, sem pedig a szállásuk és ellátásuk nem volt előre biztosítva! A kezdeti ellátást minden tűzoltóság maga-maga oldotta meg.
A tűzoltók nem panaszkodtak, hogy kényelmetlen és rossz körülmények között kell pihenni, nem panaszkodtak, hogy sokszor étlen-szomjan tették azt, amire felesküdtek, nem rohantak a sajtóhoz, hogy a mellig érő hideg és fertőzött vízben gázolva kell menteni az embereket, nem sírtak, hogy az elkeseredett és sokszor jogosan felháborodott lakosságot nekik kell rábeszélni és meggyőzni arról, hogy el kell hagyni az otthonaikat. A tűzoltó mindezt szótlanul tűri és teszi a dolgát ott, ahol a legnagyobb szükség van rá!
Felhívnám a társadalom és a sajtó figyelmét arra, hogy az országban léteznek tűzoltók is! És nemcsak fegyencek és iskolások, nemcsak vámosok és rendőrök, nemcsak segélyszervezetek és önkéntesek, nemcsak honvédők és katasztrófavédők vannak a gátakon!
Ezenkívül felhívnám az új kormány vezetőinek a figyelmét arra, hogy nem csak ott kell dicsérni a mentésben résztvevő állományt, ahol korrupciós ügyek és vezetőváltások történtek!
Felhívom továbbá a Belügyminisztérium vezetője, Pintér Sándor miniszter úr figyelmét arra, hogy minisztériumába visszakerültek a tűzoltóságok! Sajnos amióta a minisztérium élére kinevezték, Pintér Sándor a sajtó nyilvánossága előtt említést sem tett a tűzoltóságokról és azok munkájáról!
Mélyen megalázottnak érezzük magunkat!
A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete és minden tűzoltó nevében:
Murai László
tűzoltó főtörzsőrmester (ember)
vezetőségi tag
(Kuruc.info)

Hozzászólások lezárva.

Kategóriák